Mózg jest najważniejszym narządem w organizmie człowieka. Pełni on wiele skomplikowanych funkcji, między innymi odpowiada za prawidłowe bicie serca, odczuwanie zmysłów, poruszanie się, myślenie, trawienie . Aby dbać o swój mózg należy przede wszystkim zadbać o dietę. Produkty, które usprawniają pracę mózgu, to:
Woda
Odpowiada za prawidłowe bicie serca, odczuwanie zmysłów, poruszanie się, myślenie, trawienie. Nawet niewielkie odwodnienie zaburza procesy poznawcze w mózgu, takie jak koncentracja i pamięć krótkotrwała. Dlatego właśnie powinnyśmy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody. Dziennie powinnyśmy pić jej od 2 do 2,5 litra.
Awokado
Produkt ten jest źródłem witamin niezbędnych dla prawidłowej pracy mózgu; zawiera witaminy: C, E, K, B. Poza tym tłuszcze zawarte w awokado to w 75% tłuszcze jednonienasycone, które przyczyniają się do produkcji acetylocholiny, czyli związku chemicznego wspomagającego pamięć i uczenie się.
Jajka
Zawierają one witaminę B-5, która jest pomocna w utrzymaniu wysokiej sprawności umysłowej. Ponadto jaja posiadają cholinę, czyli związek organiczny, z którego w organiźmie człowieka powstaje acetylocholina, która jest jednym z najważniejszych neuroprzekaźników. Udowodniono, że spożywanie choliny może poprawić pamięć długo i krótkotrwałą.
Orzechy włoskie
Zawarta w nich witamina E pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera , chroni ona komórki nerwowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Poza tym orzechy włoskie zawierają minerały, przeciwutleniacze i witaminy, przez co spożywanie ich poprawia koncentrację.
Czarne porzeczki
Owoce te są bogate w przeciwutleniacze, zawierają kwas galusowy, który neutralizuje wolne rodniki.
Jagody
Jedzenie jagód, w tym borówek może poprawiać pamięć długo i krótkotrwałą, a także pamięć przestrzenną oraz wzmacniać funkcje psychomotoryczne mózgu. Udowodniono, też że jagody zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, które chronią strukturę mózgu przed szkodliwym działaniem utleniających się wolnych rodników. Podobne działanie wykazują też jeżyny, maliny oraz truskawki.
Kakao
Produkt ten zawiera teobrominę i flawonoidy, czyli związki mające bardzo pozytywny wpływ na układ nerwowy. Zwiększają one przepływ krwi do istoty szarej w mózgu, co może mieć wpływ na zapobieganie demencji. Poza tym związki te pobudzają rozwój komórek nerwowych i naczyń krwionośnych w częściach mózgu, które są odpowiedzialne za pamięć i uczenie się. Składniki zawarte w kakao zwiększają też plastyczność naszego mózgu, czyli zdolność tkanek nerwowych do tworzenia nowych połączeń, co poprawia procesy pamięci i uczenia się.
Marchew
Warzywo to stymuluje mózg; zawiera luteinę, która zmniejsza stany zapalne w mózgu i problemy z pamięcią (te związane z wiekiem). Marchew dobrze oddziałuje na układ nerwowy człowieka.
Rozmaryn
Zawarty w nim kwas karnozowy pomaga chronić mózg przed wolnymi rodnikami, starzeniem się oraz przed udarem. Poza tym wdychanie olejku rozmarynowego poprawia funkcje poznawcze mózgu.
Kawa i herbata
Napoje te mogą zapobiegać chorobie Alzheimera oraz poprawiać funkcje poznawcze mózgu. Herbata ponadto działa ochronnie na mózg oraz pozytywnie wpływa na naszą pamięć.
Ryby
Ryby, a właściwie zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają przepływ krwi przez mózg. Stosowanie ich poprawia pamięć u osób starszych. Poza tym kwasy omega-3 pomagają utrzymać zdrowie mózgu, ponieważ zwiększają one przepuszczalność błon komórkowych neuronów, przez co substancje odżywcze mogą swobodnie przenikać do komórek mózgu. Źródłem kwasów omega-3 są między innymi: pstrąg tęczowy, śledź, dziki łosoś oraz olej z wątroby dorsza.